четверг, 17 октября 2013 г.

Біологічно Активні Добавки: панацея чи отрута?

Бізнес на травках. Дедалі популярнішими стають біологічно активні добавки. Українці полюбляють за їхньої допомоги худнути, поліпшувати зір та насичувати організм корисними речовинами. Річний об’єм продажу БАДів в Україні - більше шістдесяти мільйонів доларів. І це тільки в аптечних мережах. Чи дійсно ті добавки - панацея, дізнавалася Олена Ткаченко.
Людмила Степанівна над особистою аптекою не морочиться. Коли потурбувало здоров'я, поспілкувалася з провізором та й купила. Останнє придбання - заспокійливе та тонізуюче.
Людмила Ткаченко, мешканка м. Києва:
- Дає сили, я сьогодні вже спробувала, мені сподобалось. Є сила, так. То мені спать хочеться, а зараз - ні.
На пакованнях зазначено склад препарату та правила застосування. А також невеликий напис - біологічно активна добавка.
Натуральне, а відтак - корисне. Так вважає не тільки Людмила Степанівна. Ще тисячі українців купують біодобавки. Асортимент величезний: від будь-яких хвороб, для різного віку. "Свідок" поспілкувався із продавцем БАДів. За легендою, шукаємо заспокійливі ліки. Нам запропонували найкращий варіант. І всього за сто вісім гривень.
Продавець біологічних добавок (телефоном):
- По 2 капсулы на ночь, в баночке содержится по 100 капсул. По сути это достаточно на 50 дней. Есть противопоказания для беременных, для кормящих, перед приемом следует проконсультироваться с врачом.
Тут таки пропонують послуги дипломованих медиків, що консультуватимуть телефоном. У міліції стверджують інше: ті поради дають псевдолікарі, а продають вони псевдопігулки.
Микола Рощин, головний фахівець Департаменту МВС України:
- Їх дія однакова, вони, так би мовити, проносні. Вони і для схуднення, і для лікування раку, все лікують.
Він щодня отримує по кілька скарг. Ці - тільки за останні два місяці. Люди плачуться: витратили гроші, а лікувального ефекту немає. А ось - наймасштабніша справа. На Кіровоградщині п'ятдесятирічна жінка лікувала БАДами сестру, що страждала на цукровий діабет.
Микола Рощин, головний фахівець Департаменту МВС України:
- Вона в лікарні була, говорять - не надо лікарні, ви заберіть її додому.
Пігулок купила аж на сто п’ятдесят тисяч гривень, а за півроку рідна людина померла. Кого звинувачувати - не зрозуміло.
Валентин Зорба, старший оперуповноважений управління ГУ міліції м. Києва:
- Безпосередньо інформація надається в телефонній розмові, при перевірці встановлюється, що телефон є мобільним і немає певного місця знаходження, тобто цей вид діяльності він не вимагає отримання ліцензії.
Та й що тут скажеш, коли люди самі купували препарати. Забули просту істину.
Інна Федорова, лікар-гастроентеролог:
- БАДи - це є харові добавки, це ні в якому разі не є медикаменти.
В Україні біологічно активні добавки вважають харчовим продуктом. Їх тестують на вміст токсичних елементів, пестицидів, радіонуклідів, а також мікробіологічних показників. Тож ці продукти минають фармакологів, їх перевіряють лише в санепідемстанції. Тож на ринок вони потрапляють легко.
Андрій, постраждалий:

- Когда принимал и покупал эти таблетки, был уверен, то ничего такого страшного невозможно купить в открытом доступе.
Андрій після прийому біодобавок для схуднення ледве не втрапив у психлікарню. Пігулки купив у фітокіоску. Вживав місяць. Схуд на десять кілограмів. Їсти не хотів, а спав по чотири години на добу. Та штучна бадьорість лякала.
Андрій, постраждалий:
- Начал за собой замечать достаточно серьезные психологические расстройства. Сначала - это резкие перепады настроения, которые превратились в ужас для близких.
Урятували кілька сеансів у психолога. Це ще легко відбувся, кажуть лікарі.
Інна Федорова, лікар-гастроентеролог:
- Профузні поноси, рвота, яку неможливо зупинити, зневоднення організму, такі люди навіть в реанімацію потрапляють.
Небезпека БАДів - у їхньому складі. Там концентрати різних рослин і мінералів, які після вживання перенасичують організм. Страждає ендокринна система, серце, нирки, нерви. Щоб убезпечитись від побічних ефектів, треба про них знати. А власне лікування варто доручати професійним медикам.

2 комментария:

  1. БАД - це отрута при довгому вживанні в організмі людини починають відкладатися важкі метали.

    ОтветитьУдалить
  2. Так,,,,Але якщо приймати в малій кількості, то це може стати ліками))

    ОтветитьУдалить